Tereyağı; süt, krema ya da yoğurdun çeşitli şekillerde işlenmesi sonucu elde edilen, süt yağı yönünden oldukça zengin, araması üstün bir süt ürünüdür Tuzsuz tereyağı en az % 82 oranında süt yağı içermelidir. Su miktarı ise en fazla %16 olmalıdır.

       Ayran; yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Ayran, Türk mutfağına ait en yaygın içeceklerdendir. En çok görüldüğü yer Türkiye'dir. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır. [1] Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler’ in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.

      Yoğurt; sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır. Tam yağlı yoğurt daha makbuldür. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır. Eğer yapılmak istenen yoğurdun biraz ekşi olması istenirse maya daha ekşi bir yoğurttan hazırlanmalıdır. Sütün yoğurda dönüşmesini "Türk Basili" denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlar Bu mikroorganizma en iyi vücut sıcaklığında gelişir. Yoğurt, süt şekerinin(laktozun), yoğurt mayasının etkisiyle kısmen laktık asit haline gelmesinden meydana gelen pıhtılaşmış bir sütten başka bir şey değildir. Sütteki asitliğin yükselmesi nedeniyle, sütün bileşimindeki kalsiyum kazeine’ttan, kalsiyum ayrılarak kazeine jel haline geçer yani pıhtılaşır. Bu olaya, yoğunlaşma denir. Sütün asitliği, süte yoğurt katılmasıyla yükseltilir.

      Kaşar Peyniri; Koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir. Kaşar peyniri kahvaltılarda kendi başına yenebildiği gibi sandviç içinde veya rendelenerek makarna veya pidelere lezzet vermek için kullanılır. Taze kaşar yandıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra mı ay buzhanede çuvalda bekletilerek ekşitilir. Bu sayede lezzeti kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir. Çiftlik Kaşar Peyniri, eşsiz lezzeti ile yemeklerin ve kahvaltıların arasında yer almaktadır. Sağlıklı vakumlanmış ambalajlarda, eski ve taze kaşar olarak, çeşitli gramajlarda tüketiciye sunulmaktadır.

       Beyaz peynir; Koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir peynirdir. Beyaz peynir Türkiye ve komşu ülkelerinde en çok tercih edilen peynir turudur. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir unsuru olan beyaz peynir, ayrıca börek, pide, makarna ve diğer hamur işlerine lezzet vermek için de sıkça kullanılır.

      Lor Peyniri; önce, bu kavramların ne olduğunu izah edelim: Çökelek, yağı çıkarılan ayranın kaynatılması sonucu geriye kalan kesilmiş yoğurt parçalarına verilen isim; Lor ise, peynir yapıldıktan sonra süzülen mayalı sütü - peynirler, genellikle süt hayvandan sağıldıktan sonra ılıkken mayalanıp yapılıyor- kaynatılmasıyla ortaya çıkan Kesilmiş sut parçaları.